vineri, 6 ianuarie 2012

Tort cu fructe de padure- crema de iaurt


la multi ani Cristian!
mama te pupa si-ti doreste sa ai parte de o viata frumoasa si senina si tot binele din lume sa te insoteasca!!!
la multi ani Cristian!
mama te pupa si-ti doreste sa ai parte de o viata frumoasa si senina si tot binele din lume sa te insoteasca!!!

 blatul de tort
7oua, 7 linguri de zahar, 50ml ulei, 10 linguri de faina, 2-3 linguri de cacao, 10g praf de copt
separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma cu zaharul,
adaugam galbenusurile, uleiul apoi faina,cacaoa, praful de copt amestecam usor cu o lingura de jos in sus
coacem blatul in tava rotunda cu diametru de 24 cm.


crema
500g fructe de padure....afine, zmeura, mure, coacaze rosii, coacaze negre, cirese
1 l iaurt simplu, 300ml smantana grasa, 180g zahar, 25g gelatina, 2 linguri suc de lamaie.
punem gelatina la inmuiat cu putina apa.
fructele le amestecam cu zaharul, punem oala pe foc pana se inmoaie usor fructele, apoi le trecem prin strecuratoare pentru a indeparta semintele. mentinem sosul obtinut cald.
gelatina o punem la topit pe foc pana ajunge in punctul de fierbere apoi o amestecam cu sosul de fructe cald lasam compozitia sa se raceasca pana ajunge la temperatura maini.
punem iaurtul, smantana si sucul de lamaie intr-un vas incapator pornim mixerul si turnam in fir subtire sosul de fructe, mixam bine.
dam vasul deoparte pana incepe crema sa se lege, atunci asamblam tortul.




 

ornat
300ml frisca, 3 linguri zahar pudra, 1 esenta vanilie

insiropat
o cana apa, 1/2 cana zahar, 1 fiola esenata vanilie
se fierbe apa cu zaharul, rece se adauga vanila.


asamblarea se face in tava cu inel: blat insiropat, crema, blat insiropat, crema
dam la rece pana se incheaga bine crema apoi indepartam inelul tavi si ornam cu frisca.
eu am acoperit complet tortul cu frisca si lateral am pus o "centura" de ciocolata.

pentru ''centura'' de ciocolata: din pacate nu am cantarit-o,  am facut la ochi. 
masuram lungimea si inaltimea tortului. pregatim o bucata de hartie pt copt de aceste dimensiuni. la lungime lasam 2 cm de rezerva pt a suprapune capetele. topim ciocolata alba si facem punctulete pe hartia pregatita, lasam sa se raceasca topim ciocolata de menaj pe baie de aburi si o intindem pe hartia de copt, o lasam 2 minute cat sa se raceasca putin si sa nu curga, apoi cu atentie acoperim lateral tortul cu ea. aici nu ar strica inca doua maini.



miercuri, 4 ianuarie 2012

Cornulete fragede cu nuca


  • 600 g faina
  • 200 g nuca macinata
  • 250+150 g zahar praf
  • 2 oua
  • 4 linguri smantana
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 250 g unt
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
Se freaca spuma untul cu zaharul ,se adauga ouale, smantana, nucile, esentele, coaja de lamaie si faina.
Se framanta un aluat moalesi se da la rece 1 ora.
Se formeaza suluri cu diametru de aproximativ 1cm si lungi de 5-6 cm, se da forma de semicerc.
Se aseaza in tava cu hartie de copt si se coc
Calde se tavalesc prin zahar pudra.
Mi-au iesit 4 tavi.







vineri, 30 decembrie 2011

Prajitura Deliciu



PRAJITURA DELICIU, 
 prajitura cu nuca, crema de vanilie, strat de biscuitii inmuiati in cafea, 
foarte fina si delicioasa!

Pentru o portie mare de prajitura avem nevoie de:
200g crema de ciocolata fineti sau nutella
200g nuca taiata
150g biscuiti simpli
1 cana cafea indulcita 

pentru blat:
7 albusuri
1 lingura suc de lamaie
200 g zahar
4 lg nuci macinate
2 lg faina

Tapetam o tava mare, 28/38cm cu hartie de copt si intindem nuca taiata marunt.
Albusurile le mixam bine cu sucul de lamaie, adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma densa ce nu curge.
Cu o lingura de lemn incorporam nucile si faina in spuma de albus amestecand usor de jos in sus.
Turnam compozitia in tava peste nuci si coacem blatul la 180` C aproximativ 25 minute pana se rumeneste frumos.
Scoatem blatul cald din tava, il intoarcem cu fata in jos pe un platou spoi il ungem cu crema de ciocolata.




 pentru crema :
7 galbenusuri
10 linguri zahar
7 linguri lapte
350 ml frisca
1 esenta de vanile

Pentru crema amestecam galbenusurile, zaharul si laptele si le punem la fiert pe baie de aburi pana se ingroasa. Lasam crema la racit.
Separat batem frisca, adaugam treptat crema racita si mai mixam putin pana obtinem o crema spumoasa.

Peste blatul cu ciocolata intindem jumatate de crema, aseazam biscuiti inmuiati cateva secunde in cafea, apoi intindem si restul de crema.
Lasam prajitura la rece pana a doua zi.
POFTA BUNA!






.


luni, 26 decembrie 2011

Casuta de turta dulce II / 2011

Și anul acesta am hotarat sa fac 
 Casuta de turta dulce pentru Craciun
A fost ceva de munca, dar zic eu ca a merit.  
Pentru rețetă va puteți uita aici:
https://dianacakes.blogspot.com/2009/12/casuta-de-turta-dulce.html?m=1


 




reteta e aceiasi de la Casuta de turta dulce I
o puteti gasi aic:
 ...
si inca cateva poze ...




Craciun Fericit!

Sa va fie casa, casa
Cu bucate noi pe masa
Mos Craciun cu sacul plin,
Drumu'n viata cat mai lin,
Bogatie cata vreti,
Sanatate pentru toti,
Iar la anul care vine
Sa va fie si mai bine. 


 Fie ca Sfintele Sarbatori de iarna sa-si reverse harul asupra voastra si a celor dragi, 
sa va aduca linistea inimii si a mintii si sa va sporeasca sanatatea si belsugul, 
sa va implineasca gandurile si sperantele
LA MULTI ANI!

marți, 20 decembrie 2011

Lichior Bailey



Lichior Bailey

 3 galbenusuri, 300 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 4-5 linguri capuccino, 1/2 l lapte fiert si racit, 250 ml alcool rafinat sau vodka
galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul si obtinem o spuma frumoasa.
adaugam laptele, capuccino si alocoolul.
turnam compozitia intr-o sticla si agitam bine.
se pastreaza la loc intunecos si rece, se agita sticla zilnic timp de o saptamana.
cu cat sta mai mult cu atat lichiorul va fi mai buin si mai gros.
se serveste cu frisca presarata cu cappuccino 

 o alta reteta deliciosa ar fi aceasta:

150g zahar pudra, 200ml rom, 300ml frisca, 2 pliculete de vanile, 25g capuccino
se ameasteca toate ingredientele si se mixeaza bine.
se pastreaza in sticle bine inchise.

sau:


 400ml.  frisca, 380 ml lapte condensat, 100 gr. ciocolată amăruie, 20g zahar vanilat,400ml vodka

Se topeşte ciocolata pe baie de apă si se adaugă frisca,
lasam la racit apoi adaugam zaharul vanilat, laptele condensat si vodka.
se serveste rece, cu frisca si ciocolata rasa. 

Printfriendly