vineri, 6 noiembrie 2009

Ciorba de legume cu afumatura




Avem nevoie de:  ceapa,  morcov,  patrunjel, pastarnac,telina, putina varza acra, cartofi, ceva afumaturi eu am avut carnati, 3 linguri de orez, 2-3 linguri pasta de rosii sau bulion, patrunjel verde.
Se toaca legumele si se pun intr-o oala cu putin ulei, se calesc usor, se completeaza cu apa cat sa-i cuprinda si se lasa la fiert 15 min.
Apoi se adauga carnatii, orezul si pasta de rosii, se completeaza cu apa , se condimenteaza cu sare, piper..etc.si se lasa fiert.
Cand e gata se pune si patrunjelul verde.
Eu o acresc cu putina zeama de varza murata.

miercuri, 4 noiembrie 2009

Tort cu bezea si fulgi de migdale









3 felii de blat de pandispan cumparat.
o ciocolata cu crema de portocale.

Pt blatul de bezea:
4 albusuri, 4 linguri zahar, o esenta de vanilie, o lingura de amidon, fulgi de migdale
albusurile le-am batut spuma cu cateva picaturi de otet si cu zaharul, am pus si vanilia si amidonul. Am pus compozitia in tava, am presarat fulgi de migdale si l-am copt la foc mic pana s-a rumenit frumos.

Crema de vanilie:
un plic de budinca vanilie, 350ml lapte, 4 linguri zahar, 200ml frisca.
budinca de vanilie se fierbe cu laptele si zaharul, se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta.

A doua crema:
300ml frisca, 3 linguri zahar pudra, o conserva de fructe exotice
frisca se mixeaza bine cu zaharul , se pun fructele taiate bucatele.

In forma cu inel se pune primul blat, se unge cu prima crema, se pune cel de-al doilea blat se pune frisca si apoi cel de-al treile blat care se unge cu ciocolata topita cu 2 linguri apa.
Se pune tortul la frigider timp de o ora, se scoate si se pune si blatul de bezea peste tort.
Aici am avut o problema, bezeaua s-a strans la cuptor si a devenit mai mica decat forma in care l-am copt.

Gogosi


500g faina
3-4 linguri de zahar
100g unt sau margarina topita si racita
25g drojdie prospata
200ml lapte caldut
2 oua
coaja de lamaie, rom, vanilie...etc

In laptele caldut se dizolva drojdia, se pune o lingura de zahar si 3 de faina, se lasa la dospit 10 minute.
Se pune faina cernuta in MP, intr-un colt se pune zaharul, sarea, ouale, untul si esentele. Se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia. Se porneste MP pe programul de framantat.
Totul dureaza 1 ora si 50 min. Deci aluatul va creste in MP.

Pe masa presarata cu faina se intinde aluatul de 1cm grosime....intindeti cat puteti aluatul cu mana, fara a folosi prea mult vergeaua de lemn.
Se taie gogosile cu un pahar trecut prin faina, se lasa sa creasca 15 min apoi se pun la copt in ulei bine incins dar la foc mic, cu partea care a fost pe masa in sus . Se pune acopera cu capac iar dupa 2 minute se intorc gogosile.
Se scot pe o farfurie acoperita cu prosop de bucatarie.







si opera ajutoarelor mele de nadejde....:)


luni, 2 noiembrie 2009

Lapte de pasare




Lapte de pasare:
1l lapte, 6 oua, 2 linguri faina sau amidon, 15 linguri zahar,  2 plicuri zahar vanilat, esenta de rom.

Se opresc 2-3 linguri de lapte rece pentru crema de galbenusuri si restul de laptele se pune la fiert.
Albusurile se bat spuma cu 10 linguri de zahar, si un plic de zahar vanilat pana spuma se intareste si nu curge de pe paleta mixerului.
Laptele se pune la fiert.
Cu ajutorul unei linguri mari se fac galuste din spuma de albus si se scufunda in laptele care fierbe, se potriveste aragazul la foc mic.
Se lasa 2 minute pana cand isi maresc volumul si atunci cu atentie, sa nu se sparga, se intorc pe partea cealalta. Se lasa inca 2 minute, apoi se scot cu lingura cu gauri si se pun intr-o  strecuratoare mare.
Dupa ce s-a  scurs laptele din galuste le mutam intr-un castron incapator.

Crema de galbenusuri:
Galbenusurile se amesteca bine cu 2 linguri de faina sau amidon , cu 4 linguri de zahar si laptele rece. Se toarna in laptele caldut, se amesteca repede pentru a evita formarea de cocoloase. Se lasa pe foc pana se leaga o crema grosa ca o smantana. Se adauga esenta de rom sau vanilie.
Pentru servire se pune crema de galbenusuri in farfurie si peste 2-3 galuste de albusuri.

duminică, 1 noiembrie 2009

Tort Camion










Blat : 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, un praf de copt.
Albusurile se bat spuma , se adauga zaharul se mixeaza bine pana se topeste tot zaharul, apoi se pun pe rand galbenusurile, faina si praful de copt. Se coace un blat ce s etaie in doua si se insiropeaza.

Sirop: se fierbe 400ml apa cu 250g zahar, se lasa la racit si se adauga o esenta de vanilie.
Crema: 500ml frisca se mizeaza putin se pune un plic de crema de vanilie Ole si 100ml lapte se mixeaza bine, se pune o esenta de vanilie.
Tortul se umple cu crema si se modeleaza un camion.
Se orneaza cu 400ml frisca mixata cu 3 linguri zahar pudra si o esenta de lamaie.

Tort festiv cu nuca


 

  Aceasta este o reteta dintr-o revista, desigur nu am rezistat sa nu o modific putin.
Pentru blat: 7 oua, 7 linguri zahar, 5 linguri de faina , 2 cani nuca macinata, un praf de cop
Pentru crema :5 oua, 5 linguri lapte praf, 10linguri zahar, o esenta portocale, 500ml frisca, 2 plicuri gelatina maruntita
Pentru sirop :250ml apa, 250 g zahar se fierbe pana se leaga un sirop grosut, se adauga o esenta de vanilie.

Preparare:
Albusurile se bat spuma cu mixerul, se adauga treptat zaharul, apoi se pun galbenusurile pe rand si nuca macinata. Se incorporati faina si praful de copt.
Blatul se coace se lasa la racit apoi se taie in doua felii pe orinzotal .

Crema:
Se fierbe la bain-marine ouale, zaharul si laptele praf pana se formeaza o crema groasa.
Gelatina se inmoaie 10min cu 50ml apa, apoi o puneti pe foc mic pana se dizolva si se pune in crema calduta.
Friscase batute bine, se pune crema racorita bine si esenta de portocale.

Tortul se monteaza intr-o forma cu inel mai mare decat blatul tortului cu 1 cm.
Primul blat se aseaza in forma, se insiropeaza si se pune crema, din care s-a oprit putin pt ornare. Se pune si al doilea blat, se insiropeaza si se preseaza usor pt a iesi crema pe margini, astfel incat tortul sa fie invelit lateral in crema.
Crema oprita se intinde pe tort si se prsesara nuca taiata si rumenita putin in cuptor.

De la dian@'s cakes
De la dian@'s cakes
De la dian@'s cakes
De la dian@'s cakes

De la dian@'s cakes

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Savarine

 



Savarine Rodi
Aluatul:
6 oua
120 g zahar
15 ml rom
30 g faina
100 g pesmet
Siropul:
300 g zahar
400 ml apa
100 ml rom
Pentru ornat:
 500ml frisca batuta

Mod de preparare:
Se ung 12 forme de savarine cu unt sau margarina si se tapeteaza cu pesmet
 Albusurile se bat spuma se adauga zaharul tos, romul si se bat in continuare pinacind se intaresc din nou.
Se adauga galbenusurile, se bat 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se pune pesmetul cu faina amestecindu-se de 9-10 ori sa nu se lase albusul.
Compozitia se pune in toate formele tapetate. Se pun tavile in cuptor si se lasa 30 min si nu se deschide cuptorul 20 min.
Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca cu un prosop deasupra.
Siropul: zaharul se amesteca cu apa, pe foc pina cind se dizolva si se fierbe citeva clocote cind se raceste se adauga romul.
Fiecarei savarinei se taie un capac. Baza si capacele se stropesc abundent cu siropul, se umplu cu frisca si se pun la rece in frigider pentru 2-3 ore.
Se pune capacul dupa care se pune un strat de frisca 2-3 cm.

Tort de zmeura



 

Blat de tort : 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 praf de copt.
Albusurile se mixeaza bine, se pune treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste.Se incorporeaza galbenusurile apoi faina si praful de copt, se amesteca usor si se toarna compozitia in tava. Se coace in cuptorul incalzitit.

Crema: 500g zmeura, 1plic de gelatina maruntita,4 linguri zahar,500ml frisca
 Zmeura se paseaza si da pe strecuratore pt a se inlatura semintele.
Gelatina se hidrateaza cu 50 ml suc de zmeura, se amesteca cu restul de zmeura si 4 linguri de zahar si se da pe foc pana ajunge in punctul de fierbere, fara a se fierbe.
Frisca se mixeaza bine, se adauga zmeura cu gelatina calduta. Se da putin la rece pana incepe sa se lege.

Blatul taiat si insiropat cu suc de zmeura se taie in trei , se pune in tava cu inel se umple cu crema.
Se da tortul la frigider.
Deasupra se ornaeaza cu toping de zmeura.
Dupa aceiasi reteta am facut si o prajiturica.

joi, 29 octombrie 2009

Ciuperci umplute


Iubitorilor de ciupercute le propun o retete simpla , rapida, si foarte gustoasa!
500g ciuperci champignon 
2 linguri de ulei
3 catei de usturoi
100g salam uscat
100g branza telemea
patrunjel verde
1 ou
sare, piper
2 linguri pesmet

pentru uns tava:
 2 linguri de ulei
 2 linguri pesmet

Se aleg ciuperci proaspete, nici prea mici dar nici prea mari, cele mari nu sunt atat de gustoase.

Cuptorul se incinge la190 grade C, iar tava se unge cu ulei si se preasara cu pesmet.
Se spala bine ciupercile si se indeparteaza piciorusele.
Palariile se aseaza in tava, se presara cu sare si piper si se introduc la cuptor pentru cateva minute, nu mult  doar cat sa se inmoaie putin.
Intre timp pregatim umplutura: uleiul se incinge, se pune usturoiul tocat marunt si piciorusele taiate cubulete, se calesc 5 minute. Se ia cratita de pe foc, se adauga branza taiata cubulete mici, apoi oul si patrunjelul verde. Se amesteca bine, se da gust cu sare si piper.
Daca compozitia este prea subtire se adauga pesmet.
Se scoate tava din cuptor, se umplu ciupercile cu aceasta compozitie, apoi se dau iar la cuptor pentru 20 de minute.
Optional cand sunt gata se poat presara cu cascaval si se mai dau 2 minute la cuptor pana se topeste tot cascavalul.


Negresa cu nuca






Negresa cu nuca:
2 1/2 cani cu apa
1/2 cana ulei1
1/2 cana zahar
3 oua
3 cani faina
2 linguri de cacao
2 linguri cacao
1 esenta de rom,
1 esenta vanilie
2 lingurite bicarbonat stins cu putin otet
1 cana nuci macinate

Intr-un vas se amesteca ouale cu mixerul se pune: apa, uleiul, zaharul. Se adauga si bicarbonatul stins, apoi esentele, faina, cacaoa, nucile, macinate, cacaoa. Se amesteca bine si se toarna in tava cu hartie de copt. Se coace cam 30 de min, se face o proba cu scobitoare, daca iese uscata prajitura este gata.
Dupa ce s-a racit se poate glazura in  ciocolata .

Spaghete milaneze





















300g spaghete
pentru sos ne trebuie:
1 ceapa potrivita
2-3 catei de usturoi
1 conserva de ciuperci
200g bacon, sunculita, carnati,..etc
200g pasta de rosii
5 catei de usturoi
1 lingura zahar
 1 lingura de mustar
1 lingura sos de chili,
busuioc

Se pune o oala mare cu apa la fiert,  se adauga o lingura de sare si una de ulei.
Se adauga spaghetele si se lasa la fiert pe foc potrivit timp de 5 minute, apoi se opreste focul, se acopera oala si se mai lasa 10 minute. Se strecoara si se trec sub jet de apa receSunculita se taie cubulete si se prajeste usor.
Intr-o cratita se pune uleiul la incins, se pune ceapa taiata marunt si usturoiul, se calesc usor, se stinge cu o cana de apasi se lasa pe foc timp de 5 minute, la nevoie se mai adauga apa.
Se mai lasa sa fiarba putin si se pune si pasta de rosii, ciupecile, sunculita , usturoiul, se potriveste la gust cu sare, zahar, mustar, busuioc, sosul de chili.
Se amesteca sosul cu spaghetele, se serveste cu cascaval ras.


miercuri, 28 octombrie 2009

Tort de visine sau Padurea Neagra







blat de cacao insiropat cu suc de visine, 
crema frisca batuta 
bucatele de visine.

Chec


pentru 2 checuri:
 10 oua, 20 linguri de zahar, 10 linguri de ulei sau 200g margarina topita si racita, 15-20 linguri de faina in functie cat de mari sunt ouale ,un praf de copt, esente vanilie, rom..etc

Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, uleiul sau margarina, apoi se amesteca usor si faina cu praful de copt.Trebuie sa fie un aluat care curge mai greu.
Se poate face in doua culori cu cacao, sau se pune nuca prajita taiata bucatele , rahat, stafide..etc

Prajitura cu banane

blat
4 oua, 8 ling zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faiana, un praf de copt
se face un piscot care se taie in doua
crema
un plic de Cema vanilie Ole se mixeaza cu 4oogr frica.
asamblare:
 blat, crema, blat, crema,un rind de banane feliate si cioco topita.
Aceasi prajitura am facut-o si fara sa tai blatul, am pus crema direct peste el.

Cornulete cu nuca





250g margarina
120gr zahar
1ou
450-500 gr faina ,
1/2praf de copt,
un virf de sare

200g nuca
200g zahar
2 linguri cacao
Esență de rom

 Margarina se freaca cu zaharul. Se adauga oul, faina, praful de copt, sarea si se framinta bine, la nevoie se adauga putin lapte pana obtinem un aluat moale, nelipicios.. Se lasa la rece o ora .

Se intinde o foaie subtire si se decupeaza cu o cana sau un pahar mai mare. Pe fiecare bucatica se pune nuca macinata amestecata cu zahar, esente, cacao. Se lipesc marginele apasind usor furculita.
Se pot umple si cu gem sau rahat.
Se coc repede cam 15 min, nu mai mult.
Sunt foarte fragezi si moi.

Scufita rosie



 
 Blat
6oua
 12 linguri zahar
 6 linguri de faina
 1 praf de copt.
Albusurle se bat spuma cu zaharul, se aduga galbenusurile, apoi faina si praful de copt.Se amesteca compozitia usor cu o lingura. Se toarna in tava unsa cu unt si presarata cu faina.
Se coace, se lasa la racit, apoi se insiropeaza cu sucul de la visine indulcit dupa gust.

Crema: 
 1 plic budinca de vanilie
 350gr lapte
 4 linguri de zahar
 400gr brinza dulce scursa bine.
 250ml frisca
 Se fierbe budinca de vanilie cu laptele si zaharul si se lasa la racit.
Branza bine scursa de zer se mixeaza pana devine o spuma fina.
Frisca se mixeaza si ea.
Se amesteca budinca cu branza si frisca.
Se intinde crema peste blat si se presara visinele scurse de suc.

Glazura rosie:
2 plicuri de gelatina rosie
8 linguri de zahar
500ml suc de visine

Se amesteca gelatina cu sucul si zaharul si se pune pe  foc pana se topeste...fara sa fiarba!!!
Se toarna cu atentie peste prajitura.
Se lasa la racit apoi se poate taia.

Printfriendly