joi, 9 februarie 2012

Tort "Paris-Brest"




un desert foarte delicios si aratos!
apartine patiseriei franceze si a fost creat in 1891 
pentru a comemora Paris-Brest-Paris cursa de biciclete. 
forma circulară este reprezentant al unei roţi.
este pregatit din aluat de "pate a choux" binecunoscut iubitorilor prajiturii Ecler sau  Choux a la creme


Aluat:
- 1,  1/2 cană cu apă
- 1, 1/2 cana de faina
- 150 g unt
- 6 ouă
- un vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri nuca taiata

punem apa la fiert si adaugam untul, cand s-a topit oprim focul si turnam toata faina odata.
cu o lingura de lemn amestecam repede si energic pana se desfac toate cocoloasele.
dam deoparte si lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei, atunci punem pe rand ouale si amestecam bine dupa fiecare. aluatul astfel obtinut il turnam intr-un pos cu farful mare de 1cm diametru.

vom pregati 3 foi de copt, pe doua dintre ele desenam cate un cerc cu diametru de 24 cm si pe una de 23 cm.
doua foi vor fi  mai late, una pentru baza si una pentru partea de sus. pe acesta presaram nuca taiata si il vom face putin mai inalt....
cea de a treia va fi mai ingusta si o vom folosi pentru interior.

coacem fiecare foaie de tort la 200 grade timp de 10 minute, apoi inca 25 de minute la 180 grade.
in primele 20 minute este interzis sa dechidem usa cuptorului!!



cele trei foi:
 baza...
 
 mijlocul...

 si capacul...

 si gata coapte...


Creama: 
- 2 cani de lapte..... cana mare de 250 ml
- 2 ouă
- 1 cană de zahăr
- 2 linguri de faina (cu varf)
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 150 de grame de unt
-120ml frisca
-2 linguri zahar pudra

desfacem ouale cu o furculita, adaugam zaharul, faina si treptat laptele, amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. fierbem crema pe foc mijlociu pana se ingroasa foarte bine, adaugam zaharul vanilat si o dam deoparte sa se raceasca.
mixam crema cu untul adaugam si amestecam cu frisca mixata separat cu zaharul pudra.

umplem tortul cu crema ,il pudram cu zahar pudra si il dam la rece pentru 5-6 ore.
pofta buna!!!
 




si in varianta glazurat cu ciocolata....

luni, 6 februarie 2012

Focaccia cu cascaval

 
 500g faina
25g drojdie proaspata
200ml apa calduta
100ml ulei
1 lingura zahar
1 lingura sare
1 ou

150g cascaval
1 oup entru uns
chimion, rozmarin, susan

pregatim aluatul:
drojdia o dizolvam in apa calduta, adaugam zaharul, doua linguri de faina si lasam sa creasca 10-15 minute.
cernem faina intr-un vas si punem drojdia crescuta, amestecam si adaugam pe rand uleiul, oul si sarea
framantam aluatul pana devine netet si nelipicios......dupa caz adaugam apa calda sau faina
lasam sa creasca aproximativ o ora
intindem o foaie rotunda cu grosimea de un deget si o asezam in tava mareunsa cu ulei.
cu ajutorul unui cutit bine ascutit trasam patrate cu latura de 5 cm.
cascavalul il taiem felii groase de 5-7 mm, apoi in patrate cu latura de 3cm.
asezam feliutele de cascaval  in patratele trasate si presam sa intre in aluat.
lasam sa creasca 30 min.apoi ungem cu ou batut, presaram rozmarin, chimion, susan.
coacem la 180 grade timp de 25 minute.


 


Saratele cu cascaval

 

1 kg faina
400g unt
100g untura de porc
2 galbenususuri
40g drojdie
100ml lapte
120 ml smantana
2-3 lingurite sare
 100g branza telemea

200g cascaval 
1 ou pt uns

drojdia se dizolva in laptele caldut si se lasa 15 minute deoparte.
se freaca untul si untura cu faina si sare, se adauga: drojdia, galbenusurile, branza rasa, smantana.
se framanta un aluat ce se lasa la crescut 20 minute.
pe masa infainata se intinde o foaie  de 1,5 cm grosime si se pliaza in trei de doua ori.
se lasa la crescut inca 20 minute dupa care se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1,5 cm
se unge cu ou batut indoit cu o lingura de lapte si se rade cascavalul
se taie fasii late de 1cm si lungi de 7cm.
se aseaza in tava si se coc la 180grade timp de 15  minute.

 
 

vineri, 3 februarie 2012

Clatite aerate


O reteta interesanta deoarece contine drojdie si de aceea am zis:
 ''hai sa o incerc, sa vad ce iasa''
Este interesant cand se formeaza gaurelele in clatita,
eu una nu am putut sa-mi iau ochii de la ele :)))


900ml lapte
25g drojdie proaspata
2 linguri zahar
1 lingurita sare
2 oua
500g faina
2 linguri de ulei
esenta de vanile si rom

Dizolvam  drojdia in putin lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar si sarea, o lasam 15 minute sa creasca si face spuma la suprafata.
Intr-un lighenus incapator cernem faina adaugam drojdia, ouale, uleiul, esentele si lingura de zahar ramasa. Turnam si laptele caldut .
Amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele, apoi lasam compozitia 30 minute sa se odihneasca.
Incingem tigaia pentru clatite, turnam un polonic si rotim rapid tigaia pentru a raspandi compozitia pe toata suprafata. 
Vom observa ca se formeaza mici gaurele ca o dantela in clatita :)
Cand se desprinde de pe marginele tigaii o intoarcem pe cealalta parte. 
Le servim cu dulceata, miere de albine, crema de ciocolata ..etc..eu am folosit dulceata de afine.
Pofta buna!!





Printfriendly