O prajitura simpla cu mere si scortisoara, in doua starturi de aluat sfaramicios ca de biscuit.
Pe cel superior l-am dat pe razatoarea cu gauri mari, astfel am obtinut un aspect deosebit acestei delicioase prajituri cu mere.
Pentru aluat am folosit untura de porc, aceasta facand aluatul foarte fraged si sfaramacios, care practic se topeste in gura. Bineinteles se poate folosi si unt sau margarina.
Daca va plac prajiturile cu mere va recomand sa increcati si aceste retete:
Prajitura valurile Dunarii cu mere
Pentru o portie mare, tava de 26/38cm, avem nevoie de urmatoarele cantitati:
aluat:
600g faina
180g untura (200gunt)
1/2 cana de zahar
2oua
1 praf de copt
1 praf de sare
2-3 linguri de smantana
1 lingurita de bicarbonat stins cu otet
umplutura:
1,8kg mere
4-5 linguri de zahar
1 zahar vanilat
scortisoara
gris
Punem toate ingredientele intr-un lighenus si framantam un aluat moale, care nu lipeste, nu insistam prea mult cu framantatul pentru ca nu ne dorim un alual elastic, gumos, din contra avem nevoie de un aluat care mai degraba se rupe. La nevoie mai putem adauga o lingura de smanatana sau chiar frisca lichida. Il impartim in doua, o parte o dam la frigider, iar alta o punem in congelator.
Intre timp curatam merele si le dam pe razatoare, le stoarcem de suc si le punem la calit impreuna cu zaharul. Cand s-au inmuiat adaugam zaharul vanilat si scortisoara. Daca vi se pare prea moale compozitia adaugati 2-3 linguri de gris.
Intindem in tava bucata de aluat care e stat la frigider, o intepam cu furculita si presaram cu gris, punem merele rase, presaram gris, apoi dam pe razatoarea cu gauri mari direct in tava peste stratul de mere aluatul ce l-am avut la congelator.
Punem prajitura la copt la 180grade timp de 40-45minute pana cand vedem ca s-a rumenit frumos.
Cand s-a racit o pudram cu zahar si o taiem patratele potrivite, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu